Fűszernövények házi tartósítása III.

Sózás

A friss fűszernövények tartósítására régóta használt eljárás.
A sózásnak elsősorban vízelvonó hatása van. Ha sózott, tartósított növényekkel főzünk, ügyeljünk arra, hogy sót az ételhez egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset adjunk.
Sózásos konzerválásra majd minden fűszernövény alkalmas. Általában így konzerváljuk a zöldpetrezselymet, a zellert, a hagymát, a kaprot, a tárkonyt, a paprikát, a répaféleségeket, a vegyes leveszöldségeket és a salátanövényeket. Lehet többfélét is összekeverve besózni, de fontos, hogy ezek kipróbáltak, ízlésünknek megfelelőek legyenek.
A sózás menete a következő a növényeket gondosan megmossuk, majd szikkadni hagyjuk. Szikkadás után lapostányéron vagy műanyag lapon – mert a fa a növénynedvet magába szívja – a növényeket apróra vágjuk. Utána rakjuk le – lehetőleg cserépedénybe és rétegezve sóval szórjuk be. Üvegbe csak akkor tesszük, ha az sötétszínű. Vigyázni kell, mert néhány növény fényérzékeny.
100 gramm növényhez (mosás előtt) 20-25 gramm sót számolunk. A vágott növényeket az edényben sóval összekeverjük. Ha a növény nedvtartalma nagy, akkor több sót használunk (30 g). Végül az edényt jól befedjük. Az így eltett növényeket gyakran ellenőrizzük, bár a gyakori használat maga is megadja a kontroll lehetőségét.
Használat előtt a felesleges sótartalmat kimoshatjuk.
A szárazon sózott fűszernövények használata nagyon egészséges. A legújabb vizsgálatok bizonyítják, hogy a konyhasó kevésbé okoz kellemetlenségeket a szervezetben, ha növényi káliumsót is tartalmaz, illetve ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyben ezek a növényi sók benne vannak. Ezért jönnek mostanában divatba a növényi fűszeres sók. Ezek a fűszerkészítmények módot nyújtanak arra is, hogy a sótalan ételt egy, sószegény étrend keretében ízesebbé, élvezhetőbbé tegyük.