Fűszernövények házi tartósítása IV.

Hűtés,
Fagyasztás

A legtöbb fűszer- és zöldségféle házi tartósításának – ha rövid ideig is – legkíméletesebb, az eredeti állapotot leginkább megőrző módja a hűtőszekrényben történő hűtés és fagyasztás.
A hűtés tartósító célját azzal éri el, hogy a romlást előidéző folyamatokat nagymértékben lelassítja. Hátránya viszont; hogy csak rövid ideig hatásos.
Az e célból szedett, vágott vagy vásárolt növények legyenek érettek, frissek, egészségesek, tiszták és épek. A tárolásra nem alkalmas növényt azonnal fel kell használni.
Petrezselyem, zeller, zöldpaprika, paradicsom, zöldhagyma stb. a hűtőszekrényben, perforált műanyag tasakban vagy alufóliában néhány napig tárolható romlásmentesen.

Gyorsfagyasztási eljárással (jóval –18 °C alatt, minél gyorsabban, – mert akkor nincs ideje szétfagyni a sejtfalaknak –) hűtőszekrényünk mélyhűtő részében is lehet néhány fűszer- és zöldségfélét, néhány hónapig is tárolni.
Több növény (majoránna, bazsalikom, borsikafű, kakukkfű, zsálya) azonban nem bírja a nagy hideget (–10 –20 °C), és így az ezekkel készülő ételek maradékait sem lehet hosszabb ideig a hűtőben tárolni.
Mélyhűtéshez jól záró műanyagdobozt, műanyag tasakot, alufóliát vagy cellofánzacskót kell használni. A mélyhűtött növényeket használat előtt felengedni nem kell, mert fagyasztott állapotban azonnal elkészíthetők (kivétel: salátafélék).
Lehet a fűszer- és zöldségnövényeket a hűtőszekrény mélyhűtő részében megmosva, jól lecsöpögtetve és esetleg megvágva fagyasztani is. Itt a fagyasztott növényeket egy-két hónapig is lehet tárolni.
Legjobb a növényeket „önzáró” műanyag tasakba esetleg alufóliába tenni, vízálló, műnyagra, üvegre is író „rost-” vagy „filc-” tollal (Pl.: Pentel FELT PEN  [Wasserfester Marker]) feliratozni, mert így higiénikusabb és biztonságosabb a raktározás.
Hosszú fagyasztás után vizsgáljuk meg a felhasználandó növényféleségeket.